Przedstawiciele 32 polskich i zagranicznych uczelni wezmą udział w międzynarodowej konferencji interdyscyplinarnej „Jeden świat – wiele kultur. Dialog kultur, cywilizacji, religii w dobie globalizacji”, która odbędzie się w dniach 27-28 października w Bydgoszczy.
Śpiewają po hebrajsku, jidysz, ladino i polsku. Mowa o zespole Shalom.
Przedstawiciele polskich i zagranicznych uczelni wzięli udział w międzynarodowej konferencji interdyscyplinarnej „Jeden świat – wiele kultur. Dialog kultur, cywilizacji, religii w dobie globalizacji”, która odbyła się w dniach 27-28 października w Bydgoszczy.
Filmy z "dachu świata", buddyjscy nauczyciele z Danii, Słowacji i Polski, fotografie z Nepalu i Indii oraz DJ-e z Węgier - to atrakcje IV Festiwalu Kultury Buddyjskiej, który do 21 marca potrwa w Katowicach.
Polska powinna poczynić jeszcze jeden wysiłek w ramach chronienia dziedzictwa kultury żydowskiej w Polsce i zbudować w przyszłości muzeum chasydyzmu polskiego - powiedział w poniedziałek wiceminister kultury Jarosław Sellin. Zadeklarował, że państwo polskie wesprze taką inicjatywę.
Wielokulturowość jest polską tradycją, także Węgrowa. Nasza tożsamość wywodzi się z wielokulturowości, ta wystawa jest jej odzwierciedleniem - powiedział wicepremier, szef MKiDN Piotr Gliński podczas otwarcia ekspozycji "Węgrów - Miasto Wielu Kultur i Religii".
Obecnie mieszka w Polsce tylko ok. 10 tysięcy Żydów. Tylko, bo przez wiele stuleci Polska była najważniejszym centrum żydowskiej kultury i nauki. Tu Żydzi cieszyli się przywilejami królewskimi i samorządnością. Oczywiście były też pogromy, prześladowania, antysemityzm. Ale nic nie jest w stanie przekreślić setek lat wzajemnego przenikania się kultury polskiej i kultury polskich Żydów.
Wizualnie i programowo odmieniony, nowoczesny, ciekawy zwłaszcza dla młodych odbiorców - taki ma być tegoroczny Festiwal Kultury Żydowskiej (FKŻ) w Krakowie, który potrwa od 28 czerwca do 7 lipca.
24 czerwca w Krakowie rozpoczyna się 21. Festiwal Kultury Żydowskiej. Impreza potrwa do 3 lipca.
Obecność na wigilijnym stole maku, miodu czy grzybów sięga korzeniami kultury starosłowiańskiej - wskazują etnologowie. Niektórym potrawom przypisano właściwości pomocne w osiąganiu łączności między światem doczesnym a zaświatami.